Welzl 11

 PLNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SPODNĚ KVAŠENÉ
 

 

Welzl 11

Pivo je vyráběno jednormutovou technologií s teplotou vystírání 37°C jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách, na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma.

Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích při teplotě 10,5 °C po dobu 6-7 dnů. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 40 dnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované.

Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené jednormutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene z kilometr vzdálené sladovny Zábřeh. Hořkost odpovídá 11 % pivu a její charakter je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Sládek v kombinaci s nejlepší českou (ale i světovou) aromatickou odrůdou Žatecký poloraný červeňák, který je přidáván v druhé a především pak ve třetí dávce.

Kombinací technologie rmutování a tradičního uspořádání spilka-sklep je dosahováno střední plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami v něm obsaženými. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.

Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku. I přesto se pivo Welzl 11 vyznačuje vyšší pěnivostí, což je dáno celosladovým sypáním a použitou jednormutovou technologií.

Díky nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Tyto kvasinky taktéž pivu dodávají jemnou kvasničnou chuť a aroma.

Optimální teplota konzumace: 7  -  9 °C

Párovaná jídla: tradiční česká kuchyně jako je guláš, svíčková, zabíjačkové hody, paštiky

Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, Sládek, Žatecký poloraný červeňák

EPM 11,3 %
barva 12 j. EBC
hořkost 28 j. EBC
zbytkový extrakt 2,4 %
alkohol 4,4 % obj.
CO2 0,48 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1