Welzl 11 Havran

PLNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SPODNĚ KVAŠENÉ. TMAVÉ PIVO
 

 

Welzl 13 Stout

   Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 52 °C. Pivo je vyráběno ze čtyř sladů. A to ze dvou klasických, světlého plzeňského sladu a bavorského sladu a dvou pražených karamelového a barvícího sladu. Velmi tmavou barvu zajišťuje vysoký podíl pražených sladů (téměř 20 %). Díky tomu pivo získává barvu na hranici 100 j. EBC. Ve vůni je v pivu cítit pražená, vůně, v chuti se pak k výrazným praženým tónům přidávají ještě karamelové podtóny. Nižší chmelení a použití poloaroamtické odrůdy chmele brání někdy nepříjemnému souznění chutí pražených sladů a chmelové hořkosti. Z důvodů zharmonizování pražených tónů byl zvolen dvouhodinový chmelovar. Stejně jako v případě našich ostatních spodně kvašených piv probíhá hlavní kvašení na spilce v otevřených kvasných kádích, při vyšších teplotách po dobu necelého 1 týdne. Vyšší teplota kvašení je zvolena z důvodu dosažení vyšší intenzity sladových, případně ovocných tonů, které slouží ke zvýraznění sladkých podtonů, které dobře doplňují pražené složky chuti tmavých piv. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu 6 týdnů. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..

Vyrobené pivo má světle temnou hnědou až hnědočernou barvu způsobenou přeevším praženým sladem. Tmavé pivo by svých charakterem mělo odpovídat především sladovému nápoji s velmi výraznými karamelovými, praženými, kávovými, případně čokoládovými tóny. Pražené slady též v pivu způsobují nitší pH, takže může být toto pivo vnímáno až jako slabě nakyslé. Plnost je u tohoto piva způsobena nejen zbytkovým extraktem sladu, ale i vyšší sladkostí (z karamelového sladu) a ovocnými a karamelovými tóny. Pivo svým charekterem může připomínat až nápoje na bázi pražených obilovin (cikorka) nebo kávy.
Jedná se o pivo kvasnicové a kvasničných buněk se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, který je charakteristický pro tmavá piva.

Optimální teplota konzumace 12 - 15 °C

Párovaná jídla:
sladká jídla (palačinky, cukrářské výrobky, ...)
na sladko připravená masa (BBQ omáčky,. ...)
žebra na medu
uzená masa
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad mnichovský, slad barvící, chmel Saaz Special
 

EPM 11,2 %
barva 100 j. EBC
hořkost 25 j. EBC
zbytkový extrakt 3,2 %
alkohol 4,4 % obj.
CO2 0,45 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1