Welzl 12,5 Bitter

PLNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SPODNĚ KVAŠENÉ
 

 

Welzl 12,5 bitter

Pivo je vyráběno dvourmutovou technologií s teplotou vystírání 37 °C..Pivo je vyráběno jako celosladové. Chmelovar trvá 90 minut a je při něm dosahováno 10 % odparu. Chmel je přidáván ve třech dávkách na počátku kvůli intenzitě hořkosti, uprostřed pro zajištění harmonického doznívání a na konci z důvodů zachování chmelového aroma. Navíc je chmel přidáván v malém množství ještě do vířivé kádě z důvodů zvýšení aroma. Vysoká hořkost piva, je zdůrazněna ještě použitým druhem chmele Kazbek, který je možno použít i pro studené dochmelení piva.
    Hlavní kvašení probíhá na spilce v otevřených kvasných kádích, při teplotě 9,0 °C po dobu více než 1 týdne. Pro kvašení je použit kvasničný kmen W 95, který se vyznačuje nízkou tvorbou esterů a vyšších alkoholů. Po skončení hlavního kvašení pivo dozrává v ležáckých tancích po dobu minimálně 50 dnů. V konečné fázi ležení je použito mírné studené dochmelení odrůdou Kazbek. Poslední fází výroby je stáčení do nerezových KEG sudů. Vyrobené pivo je nefiltrované a samozřejmě i nepasterizované..
    Vyrobené pivo má zlatavou barvu, té je dosahováno kombinací sladů a zvolené dvourmutové technologie. Použité slady jsou vyrobeny z moravského ječmene. Hořkost piva je vysoká a pohybuje se na horní hranici českých ležáků. Její základní úroveň je utvářen v první dávce českou poloaromatickou odrůdou Premiant a pro druhou a třetí dávku je zvolena odrůda Kazbek, která dává pivu zvláštní a zajímavé rostlinné až citrusové aroma. To je ještě zvýrazněno přídavkem chmele do vířivé kádě a při studeném dochmelení. Vyšší plnost dovoluje dát pivu i vysokou hořkost aniž by utrpěla vlastní pitelnost piva.
    Kombinace technologie dvou rmutů a uspořádání spilka – sklep, navíc ještě v kombinaci s použitím mnichovského sladu je dosahováno vysoké plnosti piva, která je dále zvýrazněna kvasinkami obsaženými v pivu. Těch se v tomto pivu vyskytuje asi 1 milion v 1 mililitru piva.
    Říz piva je možno hodnotit jako střední, čímž dokresluje charakter tradičního českého ležáku.     Díky velmi nízké teplotě kvašení, dlouhé době ležení a použitému kmenu kvasnic W 95 se v pivu nevyskytují ovocné, esterové ani další negativní příchutě. Kvasinky W 95 se vyznačují též nízkou produkcí diacetylu. Dominantními složkami chuti jsou u tohoto piva vysoká plnost v kombinaci s vysokou hořkostí. Ve vůni pak dominuje chmelová odrůda Kazbek.

Optimální teplota konzumace: 7 – 9 °C
Párovaná jídla: vepřové koleno, grilovaná žebra, klobásy, bůček, škvarky,
guláš, knedlo – vepřo - zelo

Suroviny: voda, slad plzeňský, slad mnichovský, chmel Premiant, Kazbek
EPM 12,5 %
barva 12 j. EBC
hořkost 40 j. EBC
zbytkový extrakt 2,8 %
alkohol 4,8 % obj.
CO2 0,48 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1