Welzl 13 Stout
SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ. TMAVÉ PIVO
|
Pivo je vyráběno odpovídající technologií pro pivo Stout, tedy infuzní technologií s teplotou vystírání 44 °C. Chmelovar odpovídá velmi tmavým druhům piva a je dvouhodinový. Odpar je cca 12 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V první dávce je to Premiant. Ve druhé dávce je použit typický anglický druh chmele Fuggle. Obecně ale chmel v pivech Stout hraje minoritní roli a i proto je dávka chmele volena relativně velmi nízká.
Jako typicky anglické pivo byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT s vysokou teplotou kvašení přesahují 20 °C. Hlavní kvašení probíhá po dobu asi 4 dnů. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu okolo 12 °C. Tam pivo dozrává po dobu cca 1 měsíce.
Vyrobené pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také dominuje v chuti piva, ve které je možno objevit karamelové, čokoládové nebo kávové tóny.
Použití karamelového sladu má vliv na vyšší plnost, ale v chuti není výrazná sladká složka. Pivo je hodnoceno spíše jako suché. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výrazným sladovým tónům kvasinky nejsou v chuti tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší, což kategorie piva Stout dovoluje.
Optimální teplota konzumace: 12 - 15 °C
Párovaná jídla: jídla na sladko typu palačinky, ovocné knedlíky, čokoláda, žebra na medu
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), chmel Premiant, Fuggle
|
EPM |
13,4 % |
barva |
120 j. EBC |
hořkost |
18 j. EBC |
zbytkový extrakt |
3,2 % |
alkohol |
5,5 % obj. |
CO2 |
0,40 % |
|
|