Welzl 15 Vanilla Milk Stout

SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ. TMAVÉ PIVO
 

 

Welzl 13 Stout

Výroční ceny 2016

    Pivo je vyráběno odpovídající technologií pro pivo Stout, tedy infuzní technologií s teplotou vystírání 44 °C. Chmelovar odpovídá velmi tmavým druhům piva a je dvouhodinový. Odpar je  cca 12 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V první dávce je to Premiant. Ve druhé dávce je použit typický anglický druh chmele Fuggle. Chmel v pivech stout hraje minoritní roli a proto je dávka chmele volena relativně nízká. V průběhu chmelovaru je přidán i mléčný cukr. Tento mléčný cukr je nezkvasitelný, a proto zůstává v hotovém pivu ve formě zbytkového extraktu.
    Jako typicky anglické pivo byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT s vysokou teplotou kvašení přesahují 20 °C. Hlavní kvašení probíhá po dobu asi 5 dnů. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu okolo 12 °C. Tam pivo dozrává po dobu cca 1 měsíce. Vanilkové lusky, jsou přidávány do CKT a mají dominantní vliv na vůni, ale i chuť hotového piva.
    Vyrobené pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také způsobuje v chuti piva karamelové, čokoládové nebo kávové tóny. Ty jsou navíc podtrženy vysokou sladkostí způsobenou nezkvasitelnou laktosou. V aromatu piva je samozřejmě dominantní vůně vanilky, která je patrná i v chuti piva.
    Použití karamelového sladu a především laktosy má vliv na vysokou plnost, ale v chuti se díky ní objevuje i výrazná sladkost. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výraznému vanilkovému aroma kvasinky nejsou v chuti a vůni tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
    Říz piva je možno hodnotit jako nižší a pivo má díky jinému tlačném plynu částečně lavinový efekt, což kategorie piva stout dovoluje.

Optimální teplota konzumace: 12 - 15 °C

Párovaná jídla: jídla na sladko typu palačinky, ovocné knedlíky, čokoláda, vánoční cukroví

Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), mléčný cukr laktosa, chmel Premiant, chmel Fuggle, vanilkové lusky
 

EPM 15,3 %
barva 120 j. EBC
hořkost 18 j. EBC
zbytkový extrakt 3,2 %
alkohol 5,5 % obj.
CO2 0,40 %

 

Mapa stránek Město Zábřeh
Copyright 2016 © Pivovar Zábřeh | Created by b23 | Hosted by b23 | Valid XHTML 1.0 Transitional | Valid CSS 2.1