Welzl 15 Vanilla Milk Stout
SILNÉ PIVO, NEPASTEROVANÉ, NEFILTROVANÉ, SVRCHNĚ KVAŠENÉ. TMAVÉ PIVO
Výroční ceny 2016
|
Pivo je vyráběno odpovídající technologií pro pivo Stout, tedy infuzní technologií s teplotou vystírání 44 °C. Chmelovar odpovídá velmi tmavým druhům piva a je dvouhodinový. Odpar je cca 12 %. Chmel je dodáván ve dvou dávkách. V první dávce je to Premiant. Ve druhé dávce je použit typický anglický druh chmele Fuggle. Chmel v pivech stout hraje minoritní roli a proto je dávka chmele volena relativně nízká. V průběhu chmelovaru je přidán i mléčný cukr. Tento mléčný cukr je nezkvasitelný, a proto zůstává v hotovém pivu ve formě zbytkového extraktu.
Jako typicky anglické pivo byla pro kvašení a ležení zvolena jednofázová technologie CKT s vysokou teplotou kvašení přesahují 20 °C. Hlavní kvašení probíhá po dobu asi 5 dnů. Poté je CKT zahražen a teplota je snížena na teplotu okolo 12 °C. Tam pivo dozrává po dobu cca 1 měsíce. Vanilkové lusky, jsou přidávány do CKT a mají dominantní vliv na vůni, ale i chuť hotového piva.
Vyrobené pivo má tmavě hnědou, čokoládovou barvu, která je způsobena vyšší dávkou karamelového sladu a především přídavkem barevného sladu. Tato variace sladů také způsobuje v chuti piva karamelové, čokoládové nebo kávové tóny. Ty jsou navíc podtrženy vysokou sladkostí způsobenou nezkvasitelnou laktosou. V aromatu piva je samozřejmě dominantní vůně vanilky, která je patrná i v chuti piva.
Použití karamelového sladu a především laktosy má vliv na vysokou plnost, ale v chuti se díky ní objevuje i výrazná sladkost. I toto pivo je dodáváno jako kvasnicové i když díky velmi vysoké barvě a výraznému vanilkovému aroma kvasinky nejsou v chuti a vůni tolik znát jako u ostatních kvasnicových piv.
Říz piva je možno hodnotit jako nižší a pivo má díky jinému tlačném plynu částečně lavinový efekt, což kategorie piva stout dovoluje.
Optimální teplota konzumace: 12 - 15 °C
Párovaná jídla: jídla na sladko typu palačinky, ovocné knedlíky, čokoláda, vánoční cukroví
Suroviny: voda, slad plzeňský, slad karamelový, slad barevný (pražený), mléčný cukr laktosa, chmel Premiant, chmel Fuggle, vanilkové lusky
|
EPM |
15,3 % |
barva |
120 j. EBC |
hořkost |
18 j. EBC |
zbytkový extrakt |
3,2 % |
alkohol |
5,5 % obj. |
CO2 |
0,40 % |
|
|